IFS

IFS или International Food Standard е разработен с цел да осигури база за одитиране на производителите, които произвеждат под т. нар. „частни” търговски марки (Private labels).

Това са търговски марки, притежавани от търговските вериги, като производството на съответните продукти е възложено на определени производители. За да се осигурят по отношение на продуктите, продавани под техни частни търговски марки, търговските вериги правят одити на тези производители. Одитите се извършват от независими одитори, работещи за упълномощени сертифициращи органи.

През 2002 г, с цел да се унифицират изискванията към производителите по отношение на безопасността на храните, германските търговци на едро на храни, обединени в HDE (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels e.V.) разработват общ стандарт, известен като IFS. През 2004 г. френските търговци на едро, членуващи в FCD (Fédération des enterprises du Commerce et de la Distribution) се присъединяват към работната група по IFS и спомагат за разработването на IFS, версия 4. Това е и актуалната версия на IFS, официално тя е в сила от януари 2004.

IFS се поддържа от множество германски търговски вериги, като Metro AG, REWE, EDEKA, Aldi, Tengelmann, AVA, tegut…, Globus, Markant, Lidl, Spar. От френски вериги като Auchan, Carrefour, EMC – Groupe Casino, Metro, Monoprix, Picard Surgelés, Provera (Cora and Match), Système U, а също и швейцарски като COOP и Migros. Амбицията на работната група е да установи IFS като европейски стандарт. Водят се преговори с търговски вериги от Полша, Австрия, Белгия, Нидерландия, Великобритания и Италия.

Официалният интернет сайт е ww.food-care.info.

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност