Обявена е процедура за подбор на проекти "Подкрепа за предприемачество"

Управляващият орган на ОПРЧР обявява процедура за подбор на проекти „Подкрепа за предприемачество“ в изпълнение на поетия си ангажимент процедурата да бъде обявена отново до 28 юли 2017 г.

Публикуваните допълнени и променени Условия за кандидатстване предвиждат нов подход от страна на Управляващия орган от гледна точка на облекчаване и подкрепа на потенциалните бенефициенти. На практика оценката на качеството на проектните предложения става водещ критерий при подбора на проектите, а не административната допустимост на кандидатите. По този начин ще се осигури възможност качествените проектни предложения и идеи да се конкурират по време на техническата и финансова оценка на проектите.

Условията за кандидатстване предвиждат служебно залагане на 10% непреки разходи от размера на допустимите преки разходи, което ще доведе до административно допускане на по-голям брой проектни предложения. Допълнително са прецизирани и критериите относно изписване на индикатори в проектните предложения. Липсата на индикатор в конкретна секция от формуляра няма да води до автоматично отпадане на проектното предложение, в случай че същите могат да се изведат от описаното в проекта.

Допълнените и коригирани Условията за кандидатстване предоставят и възможност на кандидатите по процедурата да предоставят автобиографията освен на законния представител на кандидата (управител, прокурист и др.)/собственика на капитала, така и на ръководител на проекта. Това допълнение дава възможност на кандидатите да преценят дали доказването на административния им капацитет ще бъде чрез законно представляващия организацията или чрез лицето, наето да ръководи изпълнението на проектните дейности.

Основната цел на настоящата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е свързана с подготовка на лица, желаещи да развиват собствен бизнес, вкл. безработни и работещи, за планиране и стартиране на самостоятелна стопанска дейност и самонаемане. Допълнително чрез процедурата се цели да се предостави и комплекс от обучения и услуги, които да подпомогнат целевите групи в разработката и преценката на предприемаческите им идеи, придобиването на нужни за управлението и развитието на бизнеса знания и умения и разработването на бизнес идеите в жизнеспособни планове за реализация на реална стопанска дейност.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Социален Фонд, като общият бюджет е 5 000 000 лв. Кандидатите могат да получат безвъзмездната финансова помощ между 100 000 лв. и 391 166 лв.

Допустими кандидати са центрове за развитие на предприемачеството (вкл. неправителствени организации, търговски дружества); социални партньори и финансови институции.

Дейностите, които кандидатите трябва да заложат в проектните си предложения, следва да са свързани с информиране и мотивиране за развитието на самостоятелна стопанска дейност и предприемачество; с предоставяне на обучения, свързани с развитието на предприемачески, управленски и бизнес знания и умения и разработване на бизнес идеи и бизнес планове за управление на самостоятелна стопанска дейност (специализирани обучения), както и с предоставяне на консултантски услуги за подготовка за самостоятелна стопанска дейност и дейности за подкрепа.

Проектите ще се изпълняват на територията на Република България.

Крайният срок за представяне на проектното предложение е 02.10.2017 г., 17:30 часа.

Проектните предложения по настоящата процедура се подават само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg/.

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност