Прекратява се процедура на подбор на проекти „Развитие на социалното предприемачество“ и ”Подкрепа за предприемачество”.

Управляващият орган на ОП РЧР прекратява процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-2.007 „Развитие на социалното предприемачество“ и BG05M9OP001-1.020 ”Подкрепа за предприемачество”.

Причините за прекратяването се базират на резултата от приключилия първи етап на оценка на административно съответствие и допустимост, в който отпадат изключително голям брой проектни предложения, между 35 и 55 % от всички подадени проекти. В голямата си част, това са кандидати, които не са спазили процентното съотношение между преки и непреки разходи при формиране на бюджета.

Управляващият орган (УО) предприе действия по прецизиране на текстовете в Условията за кандидатстване с цел да даде възможност на по-голям брой качествени проекти да преминат етапа на административно съответствие и достигнат до същинския етап на техническа и финансова оценка на проектната идея. За да се постигне това, УО прекратява оценителните сесии по двете процедури и обявява нов прием на проектни предложения веднага след приключване на публичното съгласуване на променените Условия за кандидатстване.

От новия прием ще могат да се възползват всички заинтересовани кандидати, което ще допринесе за качествен избор от повече на брой проектни предложения и съответно ще гарантира оценка по същество на по-голям брой проектни предложения.

В прецизираните нови Условия за кандидатстване по процедурите, рискът на етап административно съответствие и допустимост да отпадат проектни предложения ще бъде минимизиран. Предвидените промени не засягат целите, дейностите и резултатите от изпълнение на процедурите, а напротив, отпадналите критерии ще улеснят бенефициентите, предоставяйки повишаване качеството на проектните предложения.

Промените в Условията за кандидатстване касаят част от основанията за отпадане на проектни предложения на етап административно съответствие и допустимост и се отнасят до следното:

Предприема се нов подход от страна на Управляващия орган за служебно залагане на 10% непреки разходи (от размера на преките разходи), което ще доведе до допускане на по-голям брой проектни предложения до техническа и финансова оценка, т.е. оценка на качеството на проектните предложения.

Прецизират се критериите относно изписване на индикатор/и в проектното предложение и непосочена и/или неспазена минимална продължителност на обучение (по професионална квалификация и/или ключова компетентност). Липсата на индикатор в конкретна секция от формуляра, както и неспазената продължителност на обученията няма да водят до автоматично отпадане на проектното предложение, в случай че същите може да се изведат от описаното в проекта.
Предоставя се възможност на кандидатите по процедурата да предоставят автобиографията освен на законния представител на кандидата (управител, прокурист и др.)/собственика на капитала, така и на ръководител на проекта. Това допълнение ще даде опция на кандидатите да преценят дали доказването на административния им капацитет ще бъде чрез законно представляващия организацията или чрез лицето, наето да ръководи изпълнението на проектните дейности.

Прецизират се текстове на декларациите по процедурите, чието некоректно попълване, също води до отхвърляне на проектното предложение. Формата на изискваните документи е уточнена.

Отпада изискването за представяне на документи, доказващи допустимостта на кандидатите и/или партньорите. Последното ще подлежи на деклариране или описание във формуляра за кандидатстване.

Премахват се критерии за административно съответствие и допустимост, чието спазване е заложено в Условията за кандидатстване и договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и които кандидатът, подписвайки и подавайки проектно предложение чрез информационната система ИСУН2020, е приел да изпълнява.

От 05.07.2017 г. УО обяви за публично обсъждане процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-2.010„Развитие на социалното предприемачество“ и BG05M9OP001-1.023 ”Подкрепа за предприемачество”.

Краен срок за подаване на коментари от публично обсъждане – 14 юли 2017 г.

Прогнозни дати за обявяване на процедурите за кандидатстване – 24-28 юли 2017 г.

Прогнозни дати за приемане на проектни предложения – 29 септември - 02 октомври 2017 г.

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност